جعبه آتش نشانی همواره یکی از بهترین و پرمصرفترین تجهیزات آتش نشانی برای خاموش کردن آتش است. جعبه آتش نشانی بیشتر در ساختمانها و کارگاهها نصب میشود. زیرا از این محصول پرکاربرد میتوان قبل از رسیدن آتش نشانان استفاده کرد. در این مقاله به کلیات جعبه آتش نشانی و انواع آن اشاره خواهیم کرد.
جعبه آتش نشانی چیست؟
جعبه آتش نشانی یا فایرباکس ابزاری است که در آن میتوان کپسول آتش نشانی و شیلنگ آتش نشانی را قرار داد. از این جعبه در مجتمع های مسکونی، اداری، تجاری، سوله های صنعتی و انبارهای بزرگ و کوچک استفاده میشود. البته ناگفته نماند اجزای داخل جعبه اتش نشانی به شیلنگ و کپسول خلاصه نمیشود و قرقره، شیرفلکه و نازل هم در آن جاسازی میشود.
انواع مختلف جعبههای آتش نشانی
جعبه آتش نشانی در انواع مختلفی تولید میشود که در زیر به آن میپردازیم.
جعبه آتش نشانی تک کابین: جعبه آتش نشانی تککابین جهت قرار گیری انواع تجهیزات اطفای حریق مانند هوزریل آتش نشانی، قرقره با شیلنگ آتش نشانی تاشونده (قرقره فایرباکس) یا هوزرک کاربرد دارد. این محصول در دو نوع روکار و توکار با توجه به نیاز مشتریان عرضه میگردد.
جعبه آتش نشانی دوقلو: در این جعبه دو کابین برای قراردادن جداگانه شیلنگ آتش نشانی و همچنین در کابین کناری کپسول آتش نشانی تعبیه میشود.
فایرباکس آتش نشانی ایستاده دوطبقه: در بالای این جعبه برای قرار دادن شیلنگ و اتصالات آبی همانند باکس های تک کابین یک درب قرار دارد. همچنین در قسمت پایین آن برای جلوگیری از سرقت و همچنین زیبایی جهت نگهداری دو الی سه عدد کپسول از نوع پودر و گاز و CO2 در نظر گرفته میشود.
جعبه اتش نشانی جا کپسولی: این جعبه ها صرفا برای نگهداری کپسول آتش نشانی مورد استفاده قرار میگیرند و در آنها شیلنگ آتش نشانی قرار ندارد.
جعبه آتش نشانی مدرن : این جعبهها شکلها و طرحهای متنوعی دارند. افراد مختلف با توجه به سلیقه خودشان میتوانند از میان این مدلها یکی را انتخاب کنند.
جعبه آتش نشانی توکار: این نوع از جعبهها موقع ساخت ساختمان در دیوار قرار میگیرند و شکل ظاهری بهتری به ساختمان میدهند.
جعبه آتش نشانی روکار: در ساختمان های قدیمی که محل باکس های آتش نشانی در آن تعبیه نشده است برای نصب جعبه لوله کشی روکار انجام می شود.
استاندارد های جعبه آتش نشانی
جعبه های آتش نشانی نیز دارای استانداردهای مشخصی هستند. این موارد بر اساس طبق استاندارد NFPA14شامل بخش های زیر است:
- طول شیلنگ در جعبه نباید بیشتر از ۳۰ متر باشد.
- محل نصب این جعبه ها در محله هایی همچون نزدیک درب خروجی، راه پله ها و پاگردها باشد.
- جعبه آتش نشانی در مکان هایی نصب شود که درب به آسانی باز و بست شود.
- دیواری که جعبه در آن تعبیه می شود باید مستحکم باشد و حداقل عمق آن نباید از ۱۰ سانتی متر کمتر باشد.
- فاصله شیلنگ و قرقره با دیوار جعبه کمتر از ۵ سانتی متر نباشد.
- فاصله نصب آن ها از زمین ۱۲۰ الی ۱۳۰ سانتی متر باشد.