راه‌های خاموش کردن آتش چیست؟(علوم هشتم)

راه خای خاموش کردن آتش
مشتریان گرامی جهت تسریع در فرایند ارسال محصولات، لطفا پس از ثبت سفارش با شماره های موجود در سایت تماس حاصل فرمایید. همچنین تا پایان تعطیلات نوروز از طریق واتس آپ و روبیکا با ما در تماس باشید

در جوامع امروزی با رشد تصاعدی شهرها و افزایش چشم گیر جمعیت ، حریق و آتش سوزی یکی از حوادث و سوانحی است که با آن رو به رو هستیم. پس نیاز است راه های خاموش کردن آتش و کنترل حریق و اطفاء آن را یاد بگیریم و به دیگران آموزش دهیم. شاید این مورد از مواردی باشد که هر فرد در زندگی اصلا با آن مواجه نشود، اما در صورت بروز حادثه دانستن این موارد کمک بسیار زیادی در خاموش کردن آتش می‌کند.

راه های خاموش کردن آتش با توجه به ماده ای که در حال سوختن است و ماهیت آتش می تواند متفاوت باشد. از این رو باید این موضوع بسیار مهم را به خاطر داشته باشیم که انجام کارهای مختلف در زمان خاموش کردن آتش وابسته به شرایط است و باید به گونه ای انجام شود که در کمترین زمان ممکن اطفا حریق انجام گیرد تا صدمات جانی و مالی تا حداقل ممکن کاهش یابد.

چگونه آتش را خاموش کنیم؟

این اولین سوالی است که ممکن است هنگام آتش سوزی به ذهن ما برسد. همانطور که گفته شد هنگام آتش سوزی باید توجه داشته باشیم که چه ماده ای شعله ور شده است و خاموش سازی آتش و جلوگیری از گسترش آن وابسته به این موضوع است. برای این که بدانیم راه های خاموش کردن آتش چیست باید اضلاع مثلث آتش را شناسایی کنیم.

اضلاع مثلث آتش شامل : مواد اشتعال زا ، حرارت و اکسیژن است. برای خاموش کردن آتش باید یکی از این اضلاع را حذف کنیم تا بتوانیم آتش به وجود آمده را مهار کنیم و از بروز خسارات جلوگیری نماییم.

با توجه به مطالب گفته شده راه های خاموش کردن آتش شامل موارد زیر می باشد :

  1.  از بین بردن حرارت و سرد کردن آتش(حذف گرما)
  2.  جلوگیری از رسیدن اکسیژن به آتش یا به اصطلاح خفه کردن آتش(حذف اکسیژن)
  3.  از بین بردن عامل آتش‌سوزی یا مواد اشتعال زا(حذف ماده سوختنی)
  4.  توجه به واکنش های زنجیره ای و از بین بردن آنها(حذف زنجیره اشتعال)

 

حال با ما همراه باشید تا به هر یک از راه های خاموش کردن آتش به تفصیل بپردازیم.

 از بین بردن حرارت و سرد کردن آتش :

 

این روش یکی از قدیمی ترین و رایج ترین روش ها برای اطفاء حریق می باشد که به طور کلی با آب انجام می‌شود. این روش برای خاموش سازی آتش سوزی هایی که مربوط به مواد خشک هستند مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه یکی دیگر از مواردی که برای سرد کردن آتش مورد استفاده قرار می گیرد گاز کربن دی اکسید می باشد که در کپسول های آتش نشانی کربن دی اکسید موجود می باشد.

همچنین دیگر کپسول های آتش نشانی نیز میتوانند با تاثیر بر روی کاهش حرارت اتش اقدام به خاموش کردن آن بکنند. برای مثال کپسول آتش نشانی پودری و آب و گاز این کار را برای شما استفاد میکنند. شما میتوانید از آب به صورت مستقیم هم برای مهار آتش سوزی استفاده کنید. برای این کار کافیست بتوانید آب را به محل اتش سوزی برسانید. بهتر است از شیلنگ آتش نشانی برای انجام این کار استفاده کنید زیرا این ابزار به خوبی میتوان آب را به محل حادثه برساند و از گسترش آتش سوزی جلوگیری کند

 جلوگیری از رسیدن اکسیژن به آتش ( خفه کردن آتش )

در این روش با پوشاندن آتش مسیر رسیدن اکسیژن به آن را مختل و از انتشار آتش جلوگیری می‌کنیم که در کنترل آتش سوزی در تمامی موارد تاثیرگذار نمی‌باشد. اما می‌توان گفت بیشتر آتش سوزی ها را می توان با این روش مهار کرد. از این روش در آتش سوزی های که سرعت احتراق آنها زیاد است مانند پتاسیم و سدیم دینامیت نمی توان استفاده کرد.

خفه کردن آتش

 

 از بین بردن عامل آتش‌ سوزی

به طور کلی می‌توان گفت این روش معمولاً در مراحل اولیه آتش سوزی به کار برده می شود و مفید است. به این صورت که با جابجا کردن مواد و جدا کردن موادی که تا آن زمان به آتش سوزی سرایت نکرده اند جریان آتش سوزی را مهار و قطع می‌کنیم.

تمرکز بر روی از بین بردن واکنش های زنجیره ای

این روش یکی از پر هزینه ترین و دشوارترین روش ها برای کنترل آتش سوزی می باشد که تاثیر بسیار زیادی در خاموش سازی آتش دارد. برای این راه ترکیبات حال و جایگزین‌ مجاز برای آن و همچنین بعضی از مواد جامد مانند جوش شیرین را استفاده می کنند که بیشتر در کپسول‌های آتش‌ نشانی شاهد این مواد هستیم.

استفاده از تجهیزات آتش نشانی

همانطور که میدانید رسیدن به چهار عنوان بالا و براورده کردن محیطی که اتش سوزی نتواند پیشرفت زیادی داشته باشد ملزم به داشتن تجهیزات اتش نشانی مناسب میباشد. این تجهیزات را میتوان در هنگام آتش سوزی استفاده کرد تا از خسارات مالی و جانی احتمالی جلوگیری نمود. از جمله مهمترین این ابزار ها را میتوان جعبه آتش نشانی دانست.

جعبه اتش نشانی ابزاری است که در ساختمان ها وجود دارد و هنگام آتش سوزی با ابزار هایی که درون ان است میتوان اتش سوزی را مهار نمود. تجهیزات این ابزار شامل قرقره و شیلنگ اتش نشانی است که برای رسیدن اب به محل اتش سوزی و خنک کردن اتش میتواند کاربردی باشد. لازم به ذکر است در برخی از جعبه های اتش نشانی فایر باکس کپسول اتش نشانی هم وجو دارد. وجود این ابزار میتواند در مهار اتش بسیار حیاتی باشد. کپسول های اتش نشانی مختلف میتوانند اتش سوزی های مختلف را مهار کنند. لازم بذکر است این کپسول ها در ابعاد مختلفی عرضه میشوند و با توجه با کاربرد شما میتونید از ابعاد های مختلف آن بهره ببرید.

 

 

 

چگونه آتش بنزین را خاموش کنیم؟

 

برای اینکه بدانیم چگونه آتش بنزین را خاموش کنیم باید گفت آتش سوزی هایی که با بنزین هستند نباید از آب استفاده کرد. این کار باعث شعله‌ورتر شدن می شود و فضای بیشتری را مشتعل می کند. برای خاموش کردن آتش بنزین و یا نفت باید از روشی استفاده کرد که جلوی رسیدن اکسیژن به آتش را بگیریم و به اصطلاح آتش را خفه کنیم یکی از بهترین ماده ها برای این آتش سوزی ها استفاده از کف می باشد. در صورتی که کف موجود نباشد از خاموش کننده های پودری و یا سایر روش های خفه کردن مثل استفاده از ماسه و شن و پتو نیز می‌توانیم استفاده کنیم.

این روش را میتوان در جواب سوال اینکه چگونه میتوان آتش گرفتن نفت را مهار کرد نیز به کار گرفت.

 

چگونه می توان آتش جنگل را خاموش کرد؟

 

هنگامی که در طبیعت هستیم ممکن است با اتش سوزی جنگل مواجه شویم. در این صورت ابتدا با آتش نشانی تماس بگیرید. نحوه آتش و وسعت آن وهر اطلاعاتی که دارید در اختیار همکاران آتش‌نشانی بگذارید. در صورت مواجه شدن با آتش سوزی در جنگل مهمترین نکته، کنترل آن در لحظات اولیه میباشد که با امکاناتی از قبیل سرشاخه‌های درختان شعله های آتش را به سوی نقاط کم تراکم جنگل هدایت کنیم.

باید توجه داشته باشید خاموش کردن شما باید در جهت باد باشد و در خلاف جهت باد نمی توان آتش سوزی جنگل را مهار کرد. نکته بعدی این است که نوع آتش در جنگل پیدا کنیم و متناسب با آن به مهار آتش بپردازیم. اگر آتش با مواد نفتی و یا اتصالات برقی باشد هرگز نباید از اب استفاده کنیم و باید آن را با یک درپوش خفه کنیم.

توجه داشته باشید که دهان و بینی خود را با شال و یا هر چیزی بپوشانید. همچنین  آن را مرطوب نگه دارید تا گاز مونوکسید کربن ناشی از آتش‌سوزی به شما آسیب نرساند. اگر ظرفی دچار آتش سوزی شد آن را حرکت ندهید شعله را با شن و یا پتوی نمناک و یا پوشش های دیگر خفه کنید.

 

چه اتش هایی را نمیتوان با آب خاموش کرد؟

 

آتش سوزی هایی که در اثر اتصالات برق باشد، آب به خاموش شدن آتش کمکی نمی‌کند. بلکه می‌تواند باعث سرایت آن به نقاط دیگر نیز شود. زیرا همانطور که می دانید آب رسانای الکتریسیته می‌باشد و ممکن است هنگام خاموش کردن آتش دچار برق گرفتگی هم بشوید. برای این نوع آتش ها می توان از گاز کربن دی اکسید استفاده کرد.

آتش سوزی هایی که بر اثر مواد نفتی و یا بنزینی هستند توسط آب خاموش نمی‌شوند بلکه آب آنها را شعله ورتر میکند.

 

 

 

 

imenazatash
دیدگاه کاربران 5 دیدگاه
  • حسینی ۲۵ دی ۱۴۰۲ / ۱۱:۴۹ ق٫ظ

    سلام خیلی مطلب مفید و کاربردی بود . ممنون بابت انتشار این مطالب مفید و کاربردی

    • imenazatash ۲۵ دی ۱۴۰۲ / ۱۱:۵۴ ق٫ظ

      سلام هدف ما رضایت شماست. راه های خاموش کردن آتش معمولا به کار هرکسی نمی آید اما دانستن آن یکی از مواردی که هنگام خطر و آتش سوزی میتوان استفاده کرد

  • ناشناس ۲۰ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۲:۵۶ ب٫ظ

    🙏🙏🌹🌹

  • بیمه نشان ۱۹ اسفند ۱۴۰۱ / ۵:۰۱ ب٫ظ

    سلام
    از توضیحات خوب شما منونم .

    • imenazatash ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۸:۴۹ ق٫ظ

      سلام کاربر عزیز. هدف ما اطلاع رسانی و آموزش است. خوشحالیم که توانستیم نظر شما را جلب کنیم

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *