
آتش سوزی یکی از حوادث نا مترقبه ای است که ممکن است گریبان همه ما را بگیرد و برای جلوگیری از آن باید قبل از وقوع حادثه بفکر باشیم تا از حوادثی که ممکن است جان و مال ما و عزیزانمان را تهدید کند در امان بنمانیم
کپسول آتش نشانی یکی از لوازم بسیار کارامد در هنگام آتش سوزی میباشد که وجود آن میتواند مارا از حوادث مختلف در امان بدارد با وجود کپسول اـش نشانی و جعبه های آتش نشانی که در ساختمان ها وجود دارد امروزه کمتر شاهد این هستیم که یک آتش سوزی با ابعاد کوچک بتواند برای سلامتی و اموال افراد تهدید مهمی بشمار بیاید
کپسول های آتش نشانی که به دو صورت کپسول آتش نشانی Co2 و کپسول آتش نشانی تحت فشار هستند ؛ ابزار هایی برای اطفاحریق و پیشگیری از آسیب های سانحه اتش سوزی می باشند.
کپسول آتش نشانی از چه اجزایی تشکیل شده است
برای اینکه امروز در رابطه با اجزای کپسول آتش نشانی صحبت کنیم بهتر است که ابتدا خاموش کننده ها را به دو دسته تقسیم کنیم تا بتوانیم به راحتی اجزای آنها را مشخص کنیم. خاموش کننده ها به دو دسته خاموش کننده های co2 و خاموش کننده های تحت فشار تقسیم می شوند.
اجزای کپسول co2
اجزای تشکیل دهنده کپسول co2 بسیار کم و ساده است می توان گفت قطعه ی اصلی کپسول co2 همان بدنه کپسول آتش نشانی است اما در نگاهی کلی تر ، اجزای کپسول آتش نشانی co2 به صورت زیر می باشد :
– بدنه
– شیر
– شلنگ
– میلاب
تفاوتی که کپسول co2 با دیگر کپسول ها دارد در شیر خاموش کننده است و علاوه بر آن ، دارای وزن بیشتری می باشد و همچنین دارای تعداد رزوه های بیشتر و جنس متفاوتی است. همه ی نمونه های شیر های کپسول آتش نشانی دارای یک ضامن هم می باشند.
در رابطه با اجزای کپسول co2 میتوان گفت که شیلنگ خاموش کننده کپسول co2 در انتهای آن حالت بوقی شکل دارد و این حالت بوقی شکل بسیار حائز اهمیت می باشد و هم از لحاظ ایمنی و هم از لحاظ خاموش کنندگی صحیح ، بسیار کارآمد است. شیلنگ کپسول آتش نشانی مسیر اصلی هدایت خروج مواد می باشد پس باید سالم و بدون پوسیدگی باشد همچنین قطر و طول شلنگ متناسب با حجم کپسول آتش نشانی باشد.
میلاب وظیفه دارد که مواد درون مخزن را به سمت شیر و در نهایت تخلیه هدایت کند جنس میلاب از پلاستیک خشک است که بر اثر مرور زمان دچار شکستگی شده و خرد می شود این اتفاق باعث میشود زمان استفاده مواد درون سیلندر تخلیه نشود بنا بر این یکی از قطعات مهم در ساختار کپسول آتش نشانی میلاب است که باید سالانه بازبینی و در صورت لزوم تعویض شود.
اجزای تشکیل دهنده کپسول آتش نشانی تحت فشار
خاموش کننده های تحت فشار می توانند از هر نوعی باشند برای مثال کپسول آتش نشانی پودر و گاز ، آب و گاز ، بایوفوم ، بیوورسال و یا هر نمونه دیگری که ممکن است باشد. اگر ماده خاموش کننده پودری باشد متشکل از ذرات خیلی ریز است که معمولاً بر پایه بی کربنات سدیم و بی کربنات پتاسیم و یا فسفات آلومینیوم هستند که با یک سری مواد خواص مخلوط میشوند . در نگاهی کلی تر اجزای کپسول آتش نشانی تحت فشار به صورت زیر می باشد :
– بدنه
– شیر
– شلنگ
– درجه
– ماده خاموش کننده
– گاز
– میلاب
بدنه کپسول های آتش نشانی تحت فشار بسیار سبک تر از کپسول آتش نشانی co2 می باشد شیر این نوع خاموش کننده ها دارای وزن کمتری نسبت به شیر کپسول آتش نشانی co2 است و تعداد رزوه های آن کم تر می باشد . همانطور که گفته شد این نوع شیر هم دارای یک ضامن است که برای جلوگیری از فشار ناخودآگاه بر روی شیر قرار میگیرد پس در صورتی که ضامن از محل خود خارج شود باعث فشار دستگیره بر روی سوزن عملکرد میشود و کپسول از حالت فعال خارج میشود.
شلنگ کپسول آتش نشانی تحت فشار بسیار ساده است و مانند شلنگ کپسول آتش نشانی co2 حالت بوقی ندارد و نیاز به تحمل فشار بسیار زیاد هم ندارد.
وقتی که ضامن را کشیده و شیر کپسول آتش نشانی تحت فشار را فشار میدهیم گاز به همراه مواد خاموش کننده از طریق میلاب خارج میشود و بر روی آتش پاشیده می شود حال این سوال پیش می آید که گاز درون کپسول آتش نشانی چه نوع گازی هست ؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت این گاز ، گاز ازت ( N2 ) می باشد.
درجه کپسول آتش نشانی اسم های متعددی دارد ، از جمله مانومتر ، عقربه و نمایشگر فشار به آن گفته می شود. درجه کپسول آتش نشانی نقش مهمی را ایفا می کند به صورتی که با یک نگاه به درجه می توان تشخیص داد که آیا این کپسول آتش نشانی شارژ شده است یا خیر ؟ همچنین مانومتر در کپسول های آتش نشانی تحت فشار به عنوان یک سوپاپ اطمینان عمل میکند یعنی در صورتی که فشار گاز عامل در درون کپسول زیاد شود شیشه آن شکسته شده و گاز از پشت آن تخلیه می شود و مانع انفجار خود کپسول آتش نشانی می شود.
اگر درجه کپسول آتش نشانی بر روی صفر باشد و یا نزدیک به آن باشد این مفهوم را می رساند که گازی درون کپسول آتش نشانی وجود ندارد یا فشار گاز کم است. زمانی که گاز کپسول آتش نشانی در این حالت بوده باید در اولین فرصت ممکن با مسئول مربوطه تماس گرفته و برای شارژ مجدد کپسول آتش نشانی اقدام کنند.
اگر درجه کپسول آتش نشانی بر روی قسمت سبز رنگ باشد نشان دهنده این است که گاز کپسول آتش نشانی شارژ بوده و از لحاظ گاز آماده استفاده است.
اگر درجه کپسول آتش نشانی بالاتر از قسمت سبز رنگ باشد که در بعضی از درجه ها هم نوشته شده است به قسمت over charge رفته یعنی فشار بیش از اندازه شارژ شده است.از این کپسول استفاده کنند
لازم بذکر است کپسول اتش نشانی بیورسال درون خود دارای خاموش کننده ای به نام مایع بیوورسال میباشد که با خاصیت تجدید پذیر بو ن دوست دار محیط زیست است و افرادی که دغدغه کحیط زیست را دارند میتوانند